tiistai 18. helmikuuta 2014

Luet tätä netissä, joten tulet tyhmemmäksi koko ajan

Netti tekee elämän monin tavoin helpommaksi. Se tekee meistä jopa parempia ihmisiä: olemme sosiaalisempia kuin ennen, ja kun voimme ulkoistaa muistamisen Googlelle, aivoista vapautuu kapasiteettia tärkeämpiin asioihin.


Näinkö se menee?

Taskulaskin vapautti aivokapasiteettiamme. Kone hoiti rutiinilaskut, jolloin saatoimme keskittyä korkeampiin kysymyksiin.

Internet ei kuitenkaan ole yhtä yksioikoisen positiivinen asia ihmiskunnalle. Näin väittää Nicholas Carr kirjassaan Pinnalliset.

Carr tietää, että väline muokkaa käyttäjäänsä. Kaivinkone helpottaa ojankaivajan elämää, mutta lihakset surkastuvat. Samalla tavoin netin nopea, poukkoileva ja pinnallinen lukutapa tekee paljon hyvää, mutta vastapuolena moni menettää kiinnostuksen minkään tekstin syvälliseen ja hitaaseen lukemiseen, omaksumiseen.

Eikä siinä vielä mitään, menettäköön jos haluaa. Mutta samalla menee muutakin: aivo- ja sen sellaisiin tutkijoihin nojaillen Carr kertoo, että hidas ja keskittynyt lukeminen on aivoille älykkyyden kehittämisen perusta. Plastiset aivot muuttuvat läpi ihmiselämän, ja jos inhimilliselle älykkyydelle ei anneta polttoainetta, se latistuu tekoälyksi.

Jos siis olet vastuuntuntoinen lukija, lopetat tämän lukemisen tähän. Etkä klikkaa alla olevaa linkkiä. En halua joutua oikeuteen.

Nicholas Carr: Pinnalliset. Mitä internet tekee aivoillemme
Terra Cognita

Kirjat netistä! www.elibris.fi

1 kommentti:

  1. Onneksi verkoissa on paljon aktiivisia osallistumisen mahdollisuuksia kuten blogien kirjoittaminen ja niiden kommentointa. Ja esimerkiksi artikkelien kirjoittaminen (ja/tai niiden parantaminen) wikipediaan, pelkän selailun tai kopioinnin sijaan. Vain taivas on rajana ja oma kunnianhimon määrä kahleena...

    Passiivisuus on aina ollut mukana ihmiskunnan kyynärtaipeessa.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!