tiistai 14. lokakuuta 2014

Ihan maailman paras kirja

8-vuotias poikani on ollut suuri Tatu ja Patu -fani jo monta vuotta. Ennen lukemaan oppimista kirjoissa parasta antia olivat tietysti kuvat, joita katselemalla nuori mies vietti tovin jos toisenkin. Kun lukutaito kehittyi, saattoi hän lukea kirjoja yhä uudelleen ja uudelleen sanoja tavaillen ja tuttua tarinaa muistellen.



Uljas sai Tatu ja Patu, syömään! -kirjan mummilta synttärilahjaksi. Hän oli kirjasta jo kuullut etukäteen ja ahmaisi sen nopeasti. Ja mitäs sitten tapahtuikaan? Äidille tuli tiukka määräys: nyt tehdään pinaattilettuja!



Niitähän tehtiin! Uljas oli vaikuttunut kirjan (muka ainoasta) ruokareseptistä ja halusi ehdottomasti herkkuruokaansa. Ruokaa yhdessä tehdessämme hän pohti miksi niin paha (pinaatti) maistuu niin hyvältä. Tässä piilee pieni paradoksi, sillä pinaattikeitto ja -letut ovat aina olleet hänen herkkuruokaansa, joten pinaatin pahuus on jostain opittua. Oikeasti kirjassa on paljonkin ruokaohjeita, mutta niihin ei nirso ruokailija halunnut äidin kiinnittävän huomiota.



Letuista tuli huippuhyviä ja siitä saamme varmasti kiittää sekä kirjan ansiokasta reseptiä että kerrassaan hulvatonta tarinaa, jossa tuo resepti käydään läpi. Tarinan päähenkilöt ovat Tatu "Tsyrki" Tsukkula ja ystävänsä Patu "Kordon" Rämsi.

Toinen käytännön hyöty kirjasta tuntuu olevan se, että 8-vuotias Uljas on sisäistänyt hyvin vahvasti sen, että "likaisista räteistä tulee haisevia ja rumia". Siisteyspuoli on kirjassa myös käsitelty opettavaisesti.

Lopuksi vielä pieni haastattelu:

- Mikä kirjassa oli parasta?
- Sellainen, että mitä tapahtuu, jos resepti luetaan huonosti.
- Mikä kirjassa oli huonointa?
- Se pitäisi keksiä. Emmää tiiä.
- Montako kertaa olet lukenut kirjan?
- Viisi kertaa.
- Mitä jäi parhaiten mieleen?
- Ruokavääriäinen.
- Mikä se on?
- Sii on sellainen. Se ei osaa käyttäytyä ruokapöydässä. Vähän niinkuin minä joskus. Osaan mutten käyttäydy.
- Oliko Tatu ja Patu, syömään! hyvä kirja?
- Ihan maailman paras.

Turun kirjamessuilla oli tuttuja


Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään!
Otava


Tatu ja Patu, syömään! Bookysta


1 kommentti:

Kiitos, kun kommentoit!